MEDICINSKA PEDIKURA

O medicinski pedikuri govorimo takrat, ko so na stopalih prisotne spremembe kot so otiščanci, kurja očesa, ragade, vraščeni ali glivični nohti. Takšna pedikura zahteva posebna znanja, natančnost in strokovnost pri sami izvedbi. Kadar ima stranka, ki ji izvajamo medicinsko pedikuro prisoten diabetes govorimo o oskrbi diabetičnega stopala.
Pedikura-kurje-oko-clavus-corn

KURJE OKO (CLAVUS)

Običajno nastane kot posledica dolgotrajnega pritiska na določenem mestu, kar se kaže kot prekomerno nalaganje poroženele plasti kože – hiperkeratoze. Kurje oko prepoznamo predvsem po bolečem jedru, ki lahko sega globoko v kožo.  Ločimo več vrst kurjih očes, najpogostejše pa je trdo kurje oko, ki se pojavi kjer koli na stopalu.

OTIŠČANEC

O otiščancu govorimo, ko se na manjšem mestu na podplatu pojavlja trda koža. Mesto je zelo boleče in ga je potrebno sanirati.
Pedikura-otiscanec-callus
Pedikura-razpoke-ragade

RAGADE/RAZJEDE

O ragadah govorimo, če trda koža (običajno na peti) poči. Razpoka je lahko različno globoka. Lahko pa tudi krvavi, kar povzroča veliko nevarnost infekcije in jo je potrebno uspešno sanirati.

ŽULJ

Zelo pogosta težava, ki se nam pripeti, ko obujemo nove čevlje je žulj. O njem govorimo, ko je koža dvignjena iz nivoja in napolnjena z bistro tekočino. Žulja načeloma ne prediramo, razen če imamo za to ustrezno sterilno orodje, saj na ta način ublažimo pritiskanje. Potrebno pa ga je tudi sterilno prekriti.
Pedikura-zulj-Blister
Pedikura-vrascen-noht-Unguis-incarnatus

VRAŠČEN NOHT

Vraščen noht nastane, ko noht raste globoko v obnohtno tkivo, pri tem pride tudi do vnetja. Največkrat se vraste noht na palcu, lahko pa vraščajo tudi ostali nohti na nogi. Vraščene nohte lahko uspešno rešimo s 3TO SPONKO, ki noht dvigne in vzpostavi normalno rast.

GLIVIČNI NOHTI (ONYHOMIKOZE)

Poznamo več vrst glivic. Kožne glivice imenujemo dermatofiti in so zelo trdovratne za posameznika. Glivični noht prepoznamo po rumenkasti obarvanosti ter zadebeljeni obliki. Pri glivični okužbi je zelo pomembno, da nog ne izpostavljamo vlažnem okolju in jih po kopanju dobro osušimo, še zlasti smo pozorni na medprstne prostore. Svetujem mehke, bombažne nogavice, ki jih je ob prekomernem potenju potrebno zamenjati tudi večkrat na dan. Poskrbimo za udobno in zračno obutev iz naravnih materialov. Za zdravljenje glivic uporabljamo razna lokalna sredstva, v mojem salonu je v ta namen možno kupiti Unguisan raztopino.
Pedikura-glivice-onychomycosis
Pedikura-diabeticno-stopalo-diabetic-foot

DIABETIČNO STOPALO

Pri diabetičnem stopalu govorimo o zapletu, ki se pojavi na nogah sladkornega bolnika. Po navadi se kaže kot nevroishemično ali pa kot nevropatsko stopalo. Za sladkornega bolnika je zato osnovnega pomena, skrb za ustrezno higieno stopal ter pregledovanje nog, ki ga lahko opravi sam ali pa mu pomoč ponudi druga oseba. Zelo pomembno je prepoznati znake čimprej, ker le tako lahko uspešno odpravimo dodatne težave. V našem salonu se bomo potrudili, da vam pri težavah pomagamo, drugače pa vam bomo ustrezno svetovali kako naprej.